The Present, een korte film uit 2021 van de Palestijns-Britse filmmaker Farah Nabulsi, speelt zich af in een Palestijnse enclave op de door Israël bezette Westbank. In de openingsscene passeert de hoofdpersoon, Yusef, met vele, vele anderen ’s morgens in alle vroegte Checkpoint 300 bij Bethlehem. Yusef (Saleh Bakri) is de enige die hier een rol speelt, de anderen zijn allemaal echt, op weg naar hun werk, de scene is in het geheim opgenomen.

In een latere scene hebben Yusef en zijn vrouw Noor (Mariam Kamel Basha) het erover dat het die dag hun trouwdag is. Yusef wil daarom samen met hun tienjarige dochter Yasmine (Maryam Kany) een cadeau gaan kopen in Beitunia, een koelkast.  Checkpoint 300 is maar een van de vele checkpoints die zij zowel op de heen- als op de terugweg moeten passeren. Met de ermee gepaard gaande beledigingen en vernederingen. En met o.a. een onthullende discussie van jonge Israëlische soldaten over wat oudere soldaten zullen of kunnen zien als “onvoldoende strak, misschien wel onvoldoende onmenselijk gedrag van de jongere.”

The Present  – wat in het Engels zowel Het Cadeau als Het Heden kan betekenen – won vele internationale prijzen. Hij werd ook genomineerd voor een Oscar, maar de film won daar uiteindelijk niets. Alleen een Hebreeuws commentaar was zuinig: de film zou eenzijdig zijn en de werkelijkheid niet authentiek weergeven; zelfs het Hebreeuws van de soldaten had een sterk Arabisch accent omdat Palestijnen het spelen.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-S5CYW8GT53');